polka.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  advertenties

  Bookmark and Share

   
   
  Niet gevonden wat je zocht?
  Vind het met GOOGLE !
   
   
  Google
   
   
   
  Laatste artikelen
   

  ICON: handgebouwde JEEP

   
  Wie herinnert zich de oude oer-JEEP nog?  Het Amerikaanse bedrijfje ICON bouwt (onder meer) de klassieker uit de Tweede Wereldoorlog opnieuw, en wel volledig met de hand! Het 4x4 voertuig is echter volledig aangepast aan de noden van de 21ste eeuw en oogt dan ook een stuk vetter dan zijn voorganger.
   
  Met een 4 cilinder van 2,4 liter inhoud, die 200 PK produceert staat de ICON CJ ver van de Willys die model stond. En de vier schijfremmen zijn ook een innovatie, alsook de gasgevulde schokdempers. Eigenlijk is er -behalve het uiterlijk- helemaal niets dat nog met de Willys overeen komt. Toch een beremooie auto, zie foto hieronder:
   
  ICON CJ 
   
  Maar de jongens uit Californië bouwen nog meer klassiekers: ook de TOYOTA FJ reeks uit de jaren 1960-1980 wordt door ICON opnieuw levend gemaakt. Verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en wielbases, met een vette V8 benzineslurper, of een modeste diesel vierpitter, al of niet met automatisch versnellingsbak (ICON zetelt in Los Angeles) is de reïncarnatie van het veertig jaar oude ontwerp van de TOYOTA 40 nu te koop voor iedere sterveling... die minstens $100,000 kan ophoesten.
   
  ICON FJ 
   
  Het zware prijskaartje is eenvoudig te verklaren: het gehele voertuig wordt met de hand gebouwd. Alle (aluminium!) panelen worden eerst gepast, voor ze weer gedemonteerd worden om te lakken. Dat lakken gebeurd dmv powder coating en is dus keihard en schokbestendig. Het uitlaatsysteem is ofwel uitgevoerd in stainless steel, ofwel voorzien van een keramische coating, wat nog langer meegaat. Kortom: de auto's die ICON bouwt zijn gemaakt om decennia van te genieten!

  Wie in ons klimaat niet topless wil rondrijden, moet misschien nog even wachten op de BRONCO, die binnenkort in productie gaat.
   
  ICON Bronco 
   
  Je kan een prachtige brochure downloaden ( 7 MB) op de website van ICON 4x4.
   
   
  Lees meer...
   

  Saab vraagt faillissement aan

   
   
  Het Amerikaanse General Motors heeft gekregen wat het wilde: de Zweedse autobouwers SAAB, momenteel in handen van het Nederlandse Spyker Cars, dat omgedoopt werd tot Swedish Automobile, heeft vandaag -19 dec 2011- een faillissementsaanvraag ingediend bij de Zweedse rechtbank.

  SAAB probeert al een hele poos een overeenkomst te maken met een Chinees consortium (Youngman en Pang Da), maar aangezien er 'Amerikaanse know-how' in de Zweedse bolides steekt, weigert het vroegere moederbedrijf GM om dergelijke samenwerking goed te keuren. De Amerikanen zouden schrik hebben dat de Chinezen de westerse technologie zouden misbruiken.
   
  Wat meer dan een potje onzin is: de Chinezen hoeven echt geen automerk over te nemen om een of andere technologie te kopiëren. Dan doen ze al decennialang met modellen die ze gewoon aankopen en ontleden tot op de laatste schroef.

  Hopelijk 'mag' SAAB nu failliet gaan en kan Swedish Automobile SAAB terug opstarten nà het failliet. HEt zou al maar te gek en treurig zijn mocht een van de beste automerken van de kaart worden geveegd door een stel Amerikaanse geldwolven.
   
   
  foto: mijn vorige auto, een 9000 Griffin
   
  klik moor megagrote foto 
   
   
  Lees meer...
   

  Волга ГАЗ-24-10

   
  In augustus maakte PoPoL zich druk om een schrijver die geen automerknamen correct kon overschrijven. (zie HIER) De dader in kwestie (een dyslectische Bosniër...) maakte van een Buick Rivièra een 'Rivera' en ook de Russische Gaz 24-10, bij ons bekend als de 'Volga' werd verkeerd gespeld, als 'Wolga' met een 'W'.
   
  Nu is de schrijfwijze van die Russische rivier in het westers schrift wel een mogelijk punt van discussie, want de ene keer wordt Волга geschreven als Volga, de andere keer als Wolga. Maar het automerk, ГАЗ (Gaz), bracht het model '21' en later de '24' op de Europese markt uit onder de westerse benaming VOLGA, met een 'V' geschreven, dus is er over de schrijfwijze van dat automerk geen discussie mogelijk.
   
  De Volga (Gaz 21) werd een poosje in mijn toenmalige woonplaats Antwerpen door het bedrijf C.I.V.A. geassembleerd, en kreeg er voor de Benelux-markt zelfs een hele vreemde motor ingeplant: een ... Rover-diesel, afkomstig uit de Land-Rover reeks van het Britse prestigemerk.
   
  "één van de krachtigste DIESELS der wereldproduktie", vermeldde de reclame (reklame?) in die dagen.
   
   
  'made in antwerp' 
   
   
  Горьковский автомобильный завод, oftewel de Gorky Automobiel Fabriek, kortweg GAZ, bracht in 1969 de opvolger van de '21' op de markt, en dat werd de ГАЗ-24, je raad het al: de GAZ 24. De productie van deze tankachtige 'middenklasser' liep tot 1991. Voorwaar een mooie carrière, als je bedenkt dat maar bitter weinig Russen zich zo'n auto konden veroorloven. In het moederland werd de Volga voornamelijk door taxibedrijven en hoge partijpieten gebruikt.
   
  In België kon je in de jaren '70 en '80 wel eens zo'n Volga zien rijden. Persoonlijk heb ik één (groot) gezin in mijn buurt gekend dat met zo'n tank -pardon: 'Volga'- rond reed. Met een geclaimde topsnelheid van 145 km/u, een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 23 seconden en een verbruiksopgave van 13 (!) liter diesel per 100 km voorwaar geen doetje om mee te rijden. Niet verwonderlijk als je weet dat de officiële gewichtsopgave '1410 - 1850 kg' was.
   
  Wie op zoek is naar zo'n oude Volga, kan er op dit ogenblik eentje vinden op de website van 2dehands.be waar de auto -hoe kan het ook anders- foutief wordt vermeld als 'Wolga'.
   
   
  momenteel 'te koop' 
   
   
  Deze arme sukkelaar heeft vroeger veel beter dagen gekend, en zag er ooit zo mooi uit als de Volga's op onderstaande beelden:
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  Het Russische Gaz bestaat de dag van vandaag nog altijd. De Volga wordt al een poos niet meer geproduceerd, maar van 2008 tot 2010 liep een opvolger, de SIBER, van de band. Je kunt het model een beetje vergelijken met de oude Opel Omega. De Goeie ouwe Volga '24' was destijds een concurrent voor de Opel Rekord. Er is dus nog altijd niets nieuws onder de (Russische) zon...
   
   
  GAZ Siber 
   
   
  Lees meer...
   

  Mannen blijven altijd kind

   
  Er wordt vaak (door vrouwen) beweerd dat mannen nooit volwassen worden. Het enige verschil tussen een jongen en een man is de prijs van hun speelgoed, is ook een vaak gehoorde opmerking. En psychologen beweren dat weer dat mannen met een midlife crisis hun jeugd proberen terug te kopen.

  Hoe het ook zij, de eigenaar van onderstaande BMW had waarschijnlijk ooit een modelletje van Hotwheels (Mattel) of Corgi Toys, en wou zijn jeugd nog eens herbeleven. Ofwel heeft hij gewoon geld teveel en... totaal geen smaak.
   
   
  Mattel Hot Wheels Lamborghini Countach (1980's)
   
   
   
   
  Corgi Toys 50th Anniversary Edition Land-Rover (1998)
   
   
   
   
  Parking universiteit Kazachstan BMW X5 (2011)
   
   
   
   

  Boys and their toys...

   
   
  Lees meer...
   

  Volvo-hybride op komst

   
  Bij Volvo hebben ze gezond verstand. De 'Zweedse' autofabrikant (we zetten 'Zweedse' tussen aanhalingstekens, omdat Volvo -jammer genoeg- deel uitmaakt van de Chinese Geely-groep)  is altijd al een pionier geweest wanneer het op veiligheid en innovatie aankwam. De oudere Volvo-eigenaars zullen zich met weemoed de oersolide constructie van hun 'Katterug' (toen nog zonder tussen -n), 'Amazone', of 140-serie herinneren.
   
  Dat waren auto's die niet alleen veilig (voor hun tijd) waren, maar ook nog eens superbetrouwbaar, en quasi onverslijtbaar. Het koetswerk roestte zelden, en de B-series motoren hielden het honderdduizenden kilometers vol. Zo rijdt er in de USA een Volvo P1800 ('The Saint') rond met meer dan 2.600.000 Miles (= 4.160.000 kilometers) op de teller!!! (LINK)
   
  Die generatie Volvo-rijders was bij de rest van de weggebruikers bekend als de wollensokkengeneratie: Volvorijders stonden destijds bekend als voorzichtig en milieubewust.

  Met de introductie van de generatie Ford-Volvo's (1999-2009) was het afgelopen met dat imago. De hedendaagse Volvorijder is evengoed een bumperklever als de gemiddelde Audi- en BMW-rijder. Zo een Ford-Volvo heeft voor mij trouwens evenveel aantrekkingskracht als een opgedroogde koeienvla.
   
  Maar daar zou nu verandering in kunnen komen: misschien ga ik mijn mening herzien, als Volvo zich aan zijn woord houdt en 'binnenkort' een doordachte 'hybride' op de markt brengt.
   
  Het concept is eenvoudig: gooi alle bestaande aandrijfmechaniek uit de auto, bouw een generator en een elektromotor in, en voilà: Le Volvo Nouveau Est Arrivé.
   
   
  Elektrische Volvo 
   
   
  Elektrische Volvo 
   
   
  'zoek de zeven vertschillen' 
   
   
  Neen, dit is geen spelletje 'Zoek De Zeven Verschillen', dit zijn de drie concepten die Volvo vanaf begin 2012 gaat uitproberen. Bij Volvo noemen ze het elektrische auto met 'Range Extender'. En dat is geen nieuw model van de Range Rover familie (die lange tijd samen met Volvo deel uitmaakt van de Ford groep...), maar een benaming die erop wijst dat deze elektro-auto een eigen elektriciteitscentrale aan boord heeft.
   
  Een compacte driecilinder verbrandingsmotor wekt de nodige stroom op, wanneer de accucapaciteit ontoereikend wordt. Omdat die verbrandingsmotor als generator werkt, hoeft hij niet over een breed toerentalbereik te beschikken en kan de verbranding geoptimaliseerd worden, zodat er een gering brandstofverbruik en dito uitstoot van schadelijke gassen is. Volvo maakt gewag van minder dan 50 gram CO2 per kilometer. Met een brandstoftank van 40-45 liter, zou de nieuwe elektrovolvo meer dan 1000 kilometer moeten kunnen afleggen.
   
  En, met een voldoende opgeladen accu, in de stad zou de Volvo emissievrij kunnen rondbollen, wat een heel sterk argument is om de nieuwe generatie geitenwollensokkendragers, pardon 'groene jongens' over de streep te trekken.
   
  Of de nieuwe Volvo's -onder Chinees management- ooit het niveau van de Zweedse Volvo's uit de voorbije eeuw gaan evenaren? Laat ons het hopen. Op die manier kan Volvo de betekenis van zijn naam ('ik rol', afgeleid van het Latijnse werkwoord 'volvere') terug waar maken.
   
   
  Lees meer...
   

  Formule Eén met 1600cc turbo motoren

   
  Nog twee seizoenen lang zullen liefhebbers van de Formule Eén kunnen genieten van de zingende V8-motoren. Daarna valt het doek over de 2400cc krachtbronnen en wordt er een nieuw hoofdstuk aangesneden met 1600cc V6 motoren, en voor het eerst sinds 1988 zullen de motoren weer voorzien mogen zijn van een TURBO. Daarnaast zullen de nieuwe motoren ook een energie-opslagsysteem, zoals het huidige KERS, aan boord hebben.
   
  Een en ander is bedoeld om het milieu-onvriendelijk aspect van de motorsport aan wat in te perken. De nieuwe motoren zouden zo'n 35% minder brandstof nodig hebben dan de huidige generatie.

  Eerst was er nog voorgesteld om reeds vanaf volgens seizoen met viercilinder turbomotoren te gaan racen, maar de meerderheid van de F1-constructeurs blies dit voorstel van tafel.
   
  Dat niet alle media verstand hebben van motorsport bewees de Vlaamse krant HLN nog maar eens, toen ze in een ruim artikel gewag maakten van een zescilinder met 1,6 liter volume PER CILINDER.
   
  Zo'n 9600 cc turbomotor zou inderdaad wel spectakel kunnen garanderen, ware het niet dat het toerental dan wel drastisch zou moeten dalen... Arm Vlaanderen!
   
   
  F1-nieuws door dummies 
   
   
  Lees meer...
   

  Hamilton stormt naar overwinning

   
  De Grote Prijs Formule Eén van China heeft voor spektakel gezorgd! Al van bij de eerste bocht, toen eerst Jenson Button en vervolgens ook nog Lewis Hamilton polepositieman Sebastian Vettel voorbij glipten, wisten we dat er een memorabele race aan te komen zat.

  Button hield de leiding vast tot hij samen met Vettel de pits indook voor een bandenwissel. Om een of andere duistere reden koos Jenson Button de verkeerde box, en reed binnen bij Red Bull, waardoor hij kostbare seconden verloor en hij na de pitstop achter Vettel de baan op kwam.

  Omdat er bij de diverse teams verschillende bandenstrategiën werden toegepast, leek het er even op dat Nico Rosberg de race zou kunnen winnen, maar de Duitser eindigde uiteindelijk op een verdienstelijke vijfde plaats.
   
  Grote pechvogel bij de kwalificatieritten, Red Bull piloot Mark Webber, moest vanaf een 18de starplaats vertrekken in de race en deed dat op de harde banden. Dat leverde hem in de eerste helft van de race geen enkel voordeel op, maar stond hem wel toe alle volgende pitstops voor zachte banden te kiezen. En die keuze was blijkbaar de goeie, want Webber kwam in de ultieme fase van de race als een speer door het pack, en slaagde er nog net op tijd in Jenson Button naar een vierde plaats te verdringen. Dat bracht Webber op het podium, na een wonderbaarlijk inhaalrace. Tijdens de persconferentie na de race grapte de Australiër dat gewipt worden tijdens Q3 een goeie strategie bleek.
   
  Vettel bleek als enige van de kopgroep voor slechts twee bandenwissels te hebben geopteerd, en dat kostte hem uiteindelijk, op slecht vier rondes van de finish, de leidersplaats en ook de overwinning, want Lewis Hamilton, die wegens een verzopen motor maar nipt de startgrid haalde, kon net iets meer power op de baan krijgen met zijn nieuwere banden, want hem zijn eerste zege van het seizoen opleverde.
   
  Ferrari kon gedurende de gehele race geen rol van betekenis spelen, al viel het wel op dat de DRS (openklappende achtervleugel, die alleen in welbepaalde gevallen mag gebruikt worden) van Fernando Alonso 'per ongeluk' in werking trad wanneer hij er geen gebruik van mocht maken. Puur toeval, of gewoon vals spel van de voormalig wereldkampioen???
   
  Michael Schumacher reed de beste race sinds zijn come-back, en eindigde op een achtste plaats, achter de twee Ferrari's van respectievelijk Massa en Alonso. Maar het tempo van teamgenoot Nico Rosberg kon Schumi geen enkele keer volgen.

  De Belg Jérôme D'Ambrosio eindigde in zijn Virgin op een 20ste plaats, voor teamgenoot Timo Glock.
   
   
  De uitslag
   
   
   
   

  WK-stand:

  Rijders:
  1. Sebastian Vettel (De) 68 punten
  2. Lewis Hamilton (GB) 47
  3. Jenson Button (GB) 38
  4. Mark Webber (Aus) 37
  5. Fernando Alonso (Esp) 26
  6. Felipe Massa (Bra) 24
  7. Vitaly Petrov (Rus) 17
  8. Nick Heidfeld (De) 15
  9. Nico Rosberg (De) 10
  10. Kamui Kobayashi (Jap) 7
  11. Michael Schumacher (De) 6
  12. Sébastien Buemi (Ch) 4
  13. Adrian Sutil (De) 2
  14. Paul di Resta (GB) 2

  Constructeurs:
  1. Red Bull 105 punten
  2. McLaren 85
  3. Ferrari 50
  4. Lotus-Renault 32
  5. Mercedes GP 16
  6. Sauber 7
  7. Toro Rosso 4
  8. Force India 4
   
   
  Lewis Hamilton lijkt met zijn baard(je)
  wel héél erg op professor Barabas...
   
    
   
  Lees meer...
   

  Zero Emission taxi's in Londen

   
  Eindelijk zijn ze daar: de eerste echte 'groene' taxi's in Londen. Met de Olympische Spelen voor de deur doet burgemeester Boris Johnson er alles aan om zijn stad zo milieuvriendelijk te krijgen. En sinds de zogenaamde "Fuel Cell Black Cabs" goedgekeurd werden voor gebruik op de openbare weg, stoten deze nieuwe Londense taxi's alleen nog maar waterdamp uit.
   
  Wie een taxi wil nemen hoeft geen angst te hebben dat de accu leeg raakt, want de nieuwe Black Cabs hebben een autonomie van ongeveer 400 km, genoeg voor een volledige werkdag. En als de energie toch  dreigt op te raken moet de taxi geen uren aan de stekker, maar kan hij in enkele minuten volgetankt worden met waterstof.
   
  De nieuwe taxi's hebben immers hun eigen 'powerplant' aan boord: een energiecentrale die de waterstof omzet in elektriciteit. Die 'fuel cell' levert maximaal 30 kilowatt, en laadt een (bescheiden) 14-kWh lithium-ion polymer accu pack op, die als buffer fungeert. De taxi's worden aangedreven door een elektromotor, die een continu-vermogen van 55kW kan leveren (omgerekend zo'n 72 PK) een een kortstondige piek van 100 kW aankan. Dat moet volstaan om een topsnelheid van 130 km/u te halen en een sprintje van 0 naar 100 lukt in 14 seconden (al neem je geen taxi om een dragrace te gaan houden...)
   
   
   
  de fuel cell 
   
   
  groene taxi's in Londen 
   
   
  Lees meer...
   

  Dakloze met 700 PK

   
  Wie graag een nieuw speeltje wil, en daar een kwart miljoen Euro voor veil heeft, die moet eens overwegen of hij/zij geen dakloze in huis wil halen. Een dakloze, zoals deze Spada Vetture Sport Codatronca Monza: een roadster gebaseerd op de Corvette Z06.
   
  Voor die 250.000 Euro krijg je niets eens een dak of ruitenwissers, maar misschien dat de Vette 7-liter V8 met 700 PK dat gemis wel goedmaakt.
   
  Met een gewicht van 1250 kg weegt de Spada Vetture Sport Codatronca Monza minder dan een Ford C-max, wat een pittige acceleratie doet vermoeden. En je zult met deze roadster nooit een parkeerbon onder je ruitenwisser vinden...
   
   
   
   
   
   
  Lees meer...
   

  Honda verbruikt 2.000 liter

   
  Mijn 1997 Honda Civic driedeurs heeft een verbruik van 2006 liter. (TWEEDUIZEND EN ZES LITER)
   
  Althans, dat is tot op vandaag het totale verbruik sinds ik de auto tweedehands kocht. Met die 2006 liter heb ik ondertussen wel 17 maanden rondgetoerd en in totaal 29.680 km afgelegd. Een reëel verbruik van 6,76 liter per 100 km, of 1 op 14,8. Niet slecht voor een 13 jaar oude 1400cc automaat mét airco!

  Dankzij de goedkope(re) SP95E10 die ik net over de Franse grens tank (momenteel €1,466/L), komt dat neer op nog geen NEGEN CENT PER KILOMETER. Goedkoper dan het openbaar vervoer, en alleen fietsen is minder duur, als je tenminste niet al te veel lekke banden rijdt...
   
  Volgens de website van AUTOWEEK zou het gemiddelde verbruik van dit type Honda Civic 7,6 L/100km bedragen. Dus ofwel heb ik een fluwelen voet, ofwel is de fabrikant voorzichtig wanneer hij dit cijfer voorop stelt. Op de bijna 30.000km dat ik er nu mee rijd, heb ik 2x bougies vervangen (bij aankoop en 25.000km later), vier nieuwe banden laten monteren -de originele (!) Bridgestones hadden nog genoeg profiel maar waren keihard geworden- en is de motorolie een aantal malen ververst. Al bij al een super-budget-vriendeljik autootje, dan me nog nooit in de steek heeft gelaten.
   
   
   
   
  Wie een profiel aanmaakt,
  kan zijn verbruik bijhouden
  op de website van AUTOWEEK
   
   
  Lees meer...
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl