polka.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  advertenties

  Bookmark and Share

   
   
  Niet gevonden wat je zocht?
  Vind het met GOOGLE !
   
   
  Google
   
   
   
  Mijn Honda baalt van Esso
   

  Mijn Honda baalt van Esso

   
  Een beetje vreemde kop, ik geef het toe. Maar 't is verdomd de waarheid.
   
  Sinds ik de SP95E10 brandstof ontdekt heb (bij een Franse ELF pomp, op de parking van de Intermarché supermarkt waar ik vaak inkopen doe) staat mijn 1997 Honda Civic quasi altijd op een dieet van dit mengsel van benzine en alcohol.
   
  Over zo'n 26500 afgelegde kilometers leverde dit een gemiddeld verbruik van 6,75 liter per honderd kilometer op. Oftewel 1 op 14,8. Niet slecht voor een 13 jaar oude 1400cc automaat mét airco, dunkt me.
   
  Dat verbruik hou ik nauwgezet in de gaten: bij iedere tankbeurt laat ik een bonnetje afprinten waarop alle gegevens, op de achterkant schrijf ik dan de kilometerstand, en thuis wordt alles ingegeven in een excel-blad. Zo weet ik dat ik sinds de aankoop van de Civic reeds 1792,82 liter brandstof de lucht heb ingejaagd, en dat die grap me exact €2344,54 heeft gekost.

  Wat ik ook invul is wààr ik ga tanken, en met welk merk brandstof de bak gevuld wordt. Uiteraard gooi ik de boel iedere keer helemaal vol, anders heeft zo'n boekhouding geen zin.
   
  Vandaag kreeg het Hondje (zoals ik mijn Honda liefkozend noem)  weer een portie Frans Elf-sap, maar oh la la, wat was me dat? 't Hondje had grote dorst, want er ging wel 32 liter in, na amper 434 km. "Zuipschuit", sneerde ik 'm toe, "wat is dat nou? Dat is verdomme meer dan 7 liter!" (Ik moet er even bij vertellen dat ik redelijk goed ben in hoofdrekenen en dat ik 4,4 x 7 = 30,8 liter als  'limiet' in gedachten hield.)

  Thuis gekomen dat Excel-blad ingevuld en bevestiging gekregen: 7,35 L/100km. Toen ging het figuurlijk gloeilampje branden: dit had ik reeds eerder meegemaakt. Op het Excel-blad gespeurd naar "Esso" en jawel hoor: dit was de DERDE keer dat ik Esso tankte, en iedere tankbeurt die erop volgde was er een piek van meer dan 7 liter te zien: een keer 7,01 een keer 7,47 en nu dus 7,35 L/100km. Ook met andere benzinemerken ligt het verbruik een tikje hoger dan met het alcoholmengsel van ELF, maar Esso geeft de hoogste pieken.
   
  Blijkbaar verteert het Hondje die Esso niet (of net wél...) en krijgt hij er grote dorst van. Nu had ik toevallig net bougies en olie laten vervangen, dus de motor zou 'optimaal' moeten verbranden, maar met die Esso lijkt dat niet zo te lukken. Vreemd, zeer vreemd.
   
  Dat dieet van (Franse) SP95E10 lijkt dus uitermate geschikt voor de Honda Civic, want daarmee loopt hij het zuinigst, en de kleur van de bougies, na 20.000km op dit spul was "perfect". Dus zullen we onze tankbeurten nog meer moeten laten samenvallen met aankopen bij de Intermarché en gaat Esso er vanaf nu helemaal niet meer in: het Hondje houdt blijkbaar niet van een tijger in zijn tank...
   
   
   
   
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl