polka.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  advertenties

  Bookmark and Share

   
   
  Niet gevonden wat je zocht?
  Vind het met GOOGLE !
   
   
  Google
   
   
   
  Busje komt niet meer

  In 1947 bezocht de Nederlander Ben Pon (hoofdinvoerder van VW Nederland) de VW-fabriek in Wolfsburg. Die stond toen nog onder Brits toezicht: het waren immers de Britten die na WO2 het belang van een snelle heropbouw van Duitsland inzagen, en om die reden hadden zij de VW-fabriek opgestart, met het oerontwerp, de Kever. 

  Bij zijn bezoek merkte meneer Pon een ongewoon voertuig op: een kever omgebouwd tot 'bakfiets' deed binnen de fabrieksmuren dienst als vrachtauto. Pon begreep meteen dat het concept niet klopte -de chauffeur zat achter de lading, net als op een vrachtschip- en bedacht in overleg met kolonel Charles Radclyffe van de „Trade and Industry Division“ een busje dat wat op een doos leek, met de chauffeur voorin en de lading (deels) boven op de achter ingebouwd motor. Het begrip 'Kastenwagen' was geboren en zo ontstond de eerste VW Transporter, de T1.

  Van 1950 tot 1967 werd deze 'splitscreen' VW gebouwd, daarna volgde de lichtjes veranderde T2 die het volhield tot 1979, waarna de 'vierkante' T3 zijn intrede deed. De productie van de T2 werd echter vrolijk verder gezet in Brazilië, waar ook decennialang nog VW Kevers van de band bleven lopen.

  Pas eind 2013 diende de productie van de T2 stilgelegd te worden, omdat de nieuwe, strengere veiligheidsnormen niet gehaald konden worden binnen het oeroude concept van de T2. De luchtgekoelde boxermotor had ondertussen al eerder het loodje gelegd, en de laatste versie van de T2 werd geleverd met een watergekoede vier-in-lijn achterin, met een discrete radiatorgrille vooraan.

  Het allerlaatste exemplaar van de (Braziliaanse) T2 werd nu bijgezet in het VW museum van Hannover. En daarmee is voorgoed het doek gevallen over dit legendarische busje. Dit busje komt nooit meer. Jammer voor alle nostalgici.

   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl